BIAmed

Wat is BIAmed ?

Het BIAmed programma is een concept voor gewichtsreductie onder medische begeleiding, toegepast door artsen en diëtisten in samenhang met speciaal ontwikkelde maaltijdvervangers.

Het BIAmed Dieet kent vier pijlers:

1. In de beginfase gewicht verliezen door toepassing van een maaltijdvervanger die tijdelijk één of twee maaltijden per dag vervangt. U verliest vet en behoudt spierweefsel;
2. In de vervolgfase het gewicht in balans houden door een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon. U leert weer gezond te eten;
3. Meting van de lichaamssamenstelling eenmaal per twee weken m.b.v. de BIA-meting. Deze maakt aanschouwelijk of u het programma op de juiste wijze volgt;
4. Deskundige begeleiding door een arts, diëtist of voedingskundige.

Met behulp van de BIA-meting is eenvoudig te berekenen hoeveel energie een lichaam per dag nodig heeft. De berekening wordt gemaakt op basis van de actieve spiermassa.

Het BIAmed programma kent twee fasen die in elkaar overgaan:

1. De fase van gewichtsreductie
Gedurende deze periode vervangt u in principe twee maaltijden per dag door een maaltijdvervanger. Samen met één gewone maaltijd per dag leidt dit tot een reductie van energie inname tot ongeveer 1000 kcal per dag en een gewichtsverlies van gemiddeld 1 kilo vet per week.
In een later stadium gaat u over op één maaltijdvervanger per dag en twee gewone maaltijden. Het dagpatroon gaat dan al weer meer naar het normale voedingspatroon toe. Het gewichtsverlies gaat nog wel door, maar halveert ten opzichte van de intensieve periode.
2. De fase van stabilisatie
U eet weer driemaal daags een gewone maaltijd en gebruikt dus geen maaltijdvervanger meer. Aan de hand van de BIA-meting kan vastgesteld worden hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten en vet u per dag in moet/kan nemen om op gewicht te blijven. Het is daarbij aan te raden dat u nog regelmatig op controle komt (bijv. eenmaal per twee maanden).

De BIA-meting

Binnen het BIAmed concept wordt gebruik gemaakt van de BIA-meting. Met deze eenvoudig uitvoerbare techniek wordt de hoeveelheid vet, spierweefsel en water in het lichaam bepaald. De BIA meting wordt verricht als met het programma wordt gestart en vervolgens bij iedere controle (eenmaal per twee weken).

De BIA-meting laat zien wat het effect van de inspanningen is geweest en wat er in het lichaam gebeurt. Zo blijkt of het lichaam gezonder van samenstelling wordt. Eventuele bijstelling van het programma is hiermee op individuele basis mogelijk.